عسل گیشنیز و کنار
تومان350.000
تاریخچه گیاه گشنیز
نام علمی: Coriangrum sativum
گیاهشناسی
طبع گشنیز
ارزش غذایی
گشنیز بر ترشحات هورمونی در بدن اثر مثبت دارد. این تأثیر هورمونی به تنظیم چرخههای قاعدگی زنان کمک میکند و همچنین در کاهش دیسمنوره یا دردهای قاعدگی مؤثر است. این یکی از دلایلی است که گشنیز در میان بسیاری از زنان به عنوان یک راه درمانی طبیعی محبوب است.
خواص گشنیز برای درمان کم خونی
یکی از مزایای گشنیز، حاوی بودن آهن در مقادیر زیاد است. این خصوصیت برای کسانی که از کم خونی رنج میبرند، بسیار کمککننده است. کمبود آهن میتواند به علائمی مانند خستگی شدید، تپش قلب و کاهش توانایی ذهنی منجر شود. علاوه بر این، آهن به بهبود عملکرد ارگانها، افزایش قدرت و سلامت استخوانها نیز کمک میکند.
مطالعات علمی انجام شده اشاره میکنند که گشنیز دارای خواص آنتیهیستامینی قوی است. این خصوصیت به کاهش علائم آلرژیک مثل آلرژیهای فصلی و تب یونجه کمک میکند. روغن گشنیز نیز در مقابله با تحریکات آلرژیک ایجاد شده توسط حشرات، گیاهان و مواد غذایی مؤثر است.
سلامت چشم با گشنیز
گشنیز دارای آنتیاکسیدانها، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مانند فسفر است که به پیشگیری از بیماریهای چشمی کمک میکند. بتاکاروتن موجود در برگهای گشنیز به جلوگیری از بیماریهای مرتبط با چشم مثل کاتاراکت و تغییرات در بینایی افراد مسن کمک میکند.. برگهای گشنیز سرشار از ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و کارتنوئیدهاست. مطالعات اخیر تایید کردهاند که مصرف روزانه گشنیز میتواند بیماری دژنراسیون ماکولا چشمی که با افزایش سن ایجاد میشود و همچنین بیماری التهاب ملتحمه چشم را به تاخیر بیندازد.
گشنیز ترشح انسولین را از غدد پانکراس تحریک میکند، که در نتیجه منجر به افزایش سطح انسولین در خون میشود. این ویژگی برای کنترل قند خون و پیشگیری از دیابت بسیار مفید است.در طب سنتی از دانه، روغن و عصاره یا عرق گشنیز برای کاهش میزان قند خون در افراد دیابتی استفاده میکنند. آزمایشات مختلف نیز این کاهش قند خون را به اثبات رسانده است. در یک آزمایش که بر روی موشهای مبتلا به دیابت و چاقی انجام گرفت، دریافتند که پس از مصرف عصاره دانههای گشنیز میزان قندخون در موشها به طور چشمگیری کاهش یافته بود. یک مطالعه دیگر نشان داد که مصرف عصاره تخم گشنیز در موشهای مبتلا به دیابت باعث کاهش قند خون و افزایش ترشح انسولین میشود. این سبزی خوش طعم ممکن است برای افرادی که دچار قند خون پایین هستند خطرناک باشد؛ چراکه گیاه گشنیز اثربخشی بالایی دارد.
خواص گشنیز برای کنترل فشار خون
پیشگیری از بیماریهای غذایی با گشنیز
سالمونلا، یک تهدید جدی در میان بیماریهای ناشی از غذا است. گشنیز با داشتن میزان بالایی از ترکیب طبیعی دودسنال، به عنوان یک آنتیبیوتیک طبیعی عمل میکند. با افزودن گشنیز به برنامه غذایی خود، شما میتوانید بدنتان را در برابر بیماریهای مرتبط با سالمونلا محافظت کنید، که ممکن است تا سطحی بسیار خطرناک برسد.
خواص گشنیز برای تقویت سیستم ایمنی
روغنهای اسانسی موجود در گشنیز مجموعهای از عناصر با خواص آنتیاکسیدانی، ضدعفونیکننده و سمزدایی دارند. ویتامینهای C و آهن در گشنیز نیز موجب تقویت سیستم ایمنی میشوند. این مواد مفید در جلوگیری و کاهش عوارض جلدی مثل آبله و همچنین در تسکین دردها و آرامش بدن مؤثر هستند.
خواص گشنیز برای بیماریهای قلبی-عروقی
گشنیز: راز سلامت سیستم گوارش
گشنیز با تحریک ترشح آنزیمها و مواد گوارشی، به بهبود عملکرد سیستم گوارش کمک میکند. این گیاه نه تنها برای درمان زگیل مفید است بلکه به علت داشتن مواد معدنی و ترکیبات تحریککننده، سیستم گوارش را فعالتر میکند. مطالعات نشان دادهاند که استفاده منظم از گشنیز میتواند مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه را کاهش دهد، و برای کودکان که معمولاً بیشتر از بزرگترها دچار کولیک شکمی میشوند، هم مفید است.
خواص درمانی گشنیز برای دهان و دندان
یکی از مواد اساسی موجود در گشنیز، سیترنلول نام دارد. این ماده یک ضدعفونیکننده قوی است که در جلوگیری از تشدید عفونتها و زخمهای دهانی بسیار مفید است. گشنیز نه تنها در مراحل بهبودی زخمها تاثیر مثبت دارد، بلکه به کنترل بوی نامطبوع دهان نیز کمک میکند. در محصولات دندانپزشکی طبیعی، این گیاه به عنوان یک ماده ضدقارچی عمل میکند.
تقویت استخوانها با گشنیز
تسهیل در عملکرد گوارشی با گشنیز
روغنهای اسانسی مثل بورنئول و لینالول در گشنیز موجود هستند که به بهبود عملکرد گوارشی کمک میکنند. این گیاه برای کاهش اسهال ناشی از عفونتهای میکروبی و قارچی نیز موثر است. خواص گشنیز در جلوگیری از تهوع و استفراغ نیز اثبات شده است.روغن استخراج شده از دانههای گشنیز برای هضم راحت و سلامت دستگاه گوارش مفید است. یک مطالعه ۸ هفتهای بر روی ۳۲ بیمار مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر نشان داد که مصرف ۳۰ قطره روغن گشنیز سه مرتبه در روز در مقایسه با گروه دارونما، درد شکم، نفخ و ناراحتی معده را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. از عرق گشنیز به عنوان داروی اشتهاآور در طب سنتی ایران استفاده میشود.
مبارزه با التهاب و بیماریهای پوستی با گشنیز
سینئول و اسید لینولئیک در گشنیز موجود هستند و این ترکیبات خواص ضدالتهابی دارند. این گیاه در کاهش تورم ناشی از بیماریهای مختلف مثل نارسایی کلیه یا کم خونی نیز موثر است. از نظر درمانی، گشنیز در مقابله با بیماریهای پوستی مانند اگزما و خشکی پوست نیز بسیار کارآمد است.
گشنیز سبزی ضدالتهاب
گیاه گشنیز ضدعفونی کننده قوی
گشنیز داروی ضد صرع
درمان جوش و لکه صورت با گشنیز
فواید دیگر گیاه گشنیز و تخم گشنیز
• گیاه گشنیز به دلیل داشتن میزان بالایی از ویتامینها از جمله ویتامین C موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان سریع سرماخوردگی میشود.
• گیاه گشنیز سرشار از فیبر است. استفاده مداوم از گشنیز به عنوان سبزی تازه میتواند موجب لاغری شود. استفاده از فیبرها با کاهش اشتها همراه است.
• گیاه گشنیز خاصیت ادرارآور دارد، به همین خاطر است که متخصصان طب سنتی برای دفع سنگ کلیه استفاده از گشنیز و عرق گشنیز را توصیه میکنند.
• عرق گشنیز عفونتهای مجاری ادرار را برطرف میکند.
• گیاه گشنیز و تخم گشنیز خاصیت قوی آرامش بخش دارند که میتواند برای درمان بیخوابی و استرس مفید باشد.
• عرق گشنیز ممکن است برای درمان آفت دهان موثر باشد.
عوارض احتمالی
عسل گشنیز هم مانند هر کدام از محصولات دیگر زنبورعسل ممکن است در شرایطی خاص دارای عوارضی خاص برای برخی از افراد باشد. در نتیجه مصرف این نوع عسل در دوران بارداری توصیه نمی شود؛ زیرا قاعده آور است و ممکن است سبب سقط جنین شود. البته پژوهش های زیادی بر روی این موضوع انجام نشده و شاید سخت گیری زیاد ما باشد مصرف بیش از حد گشنیز میتواند تاثیرات جانبی منفی روی بدن داشته باشد، از جمله تأثیرات نامطلوب بر باروری، نفخ معده، افت قند خون، و تأثیرات بر داروهای غلظت خون. برای افراد با حالات پزشکی خاص، مصرف این گیاه باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد و بدون مشورت پزشک مصرف نشود.
گیاه گشنیز قاعدهآور است؛ درنتیجه مصرف بیش از حد سبزی گشنیز، تخم گشنیز و عرق گشنیز برای بارداری خطرناک است. مصرف بیش از حد گشنیز ممکن است موجب سقط جنین شود.
• ممکن است مصرف بیش از حد گشنیز برای افرادی که افت قند خون دارند، مضر باشد.
• گشنیز سرشار از ویتامین K است. مصرف بیش از حد گشنیز برای افرادی که دچار غلظت خون شدید هستند، مضر خواهد بود.
• این گیاه به ندرت موجب حساسیت میشود.
• در افرادی که دچار لکنت زبان هستند، مصرف بیش از حد گشنیز ممکن است لکنت زبان آنها را تشدید کند.
چگونه در منزل گشنیز بکاریم؟
عسل گشنیز چگونه بدست میآید؟
عسل گشنیز توسط زنبورهای عسلی که از شهد گیاه گشنیز استفاده کردهاند، تولید میشود. این عسل بسیار معطر، مقوی و اشتهاآور است. در طب سنتی از خواص عسل طبیعی گشنیز برای درمان بیماریهای عفونی مانند سرخک و آبله استفاده میشود.
از شهد گلهای این گیاه در اواخر بهار برای تهیه عسل طبیعی گشنیز استفاده میشود. عسل به دست آمده از گیاه گشنیز، خواص درمانی و ارزش غذایی مخصوص خود را دارد، اما در مجموع از خواص گشنیز مشتق گرفته شده است. در طب سنتی از این عسل برای درمان بیماریهای عفونی استفاده میشود.
منطقه رویش گیاه گشنیز
عسل طبیعی گشنیز توسط زنبور عسل از شهد گلهای گیاه گشنیز تولید میشود که این گیاه بیشتر در ناحیه کشتزارهای منطقه کرمانشاه و کردستان میروید. سبزی گشنیز در بیشتر نقاط ایران به ویژه در کشتزارهای همدان، کردستان و کرمانشاه به صورت خود رو یافت میشود. در دیگر مناطق نیز کاشت آن در مزرعه صورت میگیرد.
چگونگی تولید عسل گشنیز توسط زنبورها
گشنیز گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم میرسد. اغلب گشنیز تولیدی ایران که حدوداً ۶۵ درصد کل کشور میباشد در شهرستان نهاوند استان همدان و بقیه در شهرستانهایی نظیر اقلید و کشتزارهای کردستان و کرمانشاه برداشت میشود.
در بیشتر مواقع عسل تک گل مخلوط از یک یا چند گیاه دیگر با نسبتهای مختلف است و در بیشتر مراکز تولید عسل، اگر یک گونه گل تامینکننده ۵۰ درصد یا بیشتر از منابع شهد آن عسل باشد، آن را به نام آن گیاه خاص مینامند. جالب است بدانید، حداکثر میزان عسل خالص، ۸۵ درصد شهد آن گل است اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گلها وفاداری نشان میدهد ولی به ندرت پیش میآید که این وفاداری مطلق باشد. زمان برداشت عسل طبیعی گشنیز اواخر بهار (خردادماه) است.
هر عسلی طبق شهدی که زنبور از آن بیشترین تغذیه را دارد نام گذاری می شود و عسل گشنیز هم با توجه به اینکه زنبور بیشتر از ۵۰ تا ۶۰ درصد از شهد آن تغذیه کرده نام گذاری می شود. یعنی بخش عمده شهد مورد استفاده آن از گیاه گشنیز می باشد اما به این نکته هم توجه کنید که هیچ گاه امکان ندارد ۱۰۰ درصد شهد مورد استفاده زنبور از یک گیاه باشد.
خواص عسل گشنیز (طبع و فواید درمانی)
بر اساس طب سنتی طبع عسل گشنیز معتدل و ملایم است و افراد با مزاجهای مختلف میتوانند، آن را مصرف کنند. برخی از مهمترین خواص عسل گشنیز:
- یکی از مهمترین خواص عسل طبیعی گشنیز خاصیت آنتی باکتریال و ضدعفونی کننده این ماده است و در طب سنتی از آن برای درمان بیماریهای عفونی مانند آبله و سرخک استفاده میشود.
- عسل طبیعی گشنیز خاصیت مسکن و خوابآور دارد و شربت تهیه شده از آن به ایجاد آرامش و داشتن خوابی راحت کمک میکند.
عسل گشنیز و خواص آن
گشنیز یکی از گیاهان مهم و پرفایده برای بدن است که فواید شگفت انگیزی برای سلامتی دارد. این گیاه یک آنتی بیوتیک موثر، آنتی اکسیدان عالی، ضد سرطان، درمان کننده التهابات، کاهش دهنده فشار خون بالا و بسیاری معجزات دیگر است.
عسل گرفته شده از گیاهان گشنیز دارای ارزش غذایی بالایی است و این عسل به دلیل ارگانیک بودن دارای ساکارز کمتر از ۲ درصد می باشد. عسل طبیعی گشنیزدارای طبعی معتدل و گرمی اندکی ست که به همین دلیل محبوبیت بیشتری در میان مشتریان خود دارد.
گیاه گشنیز حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B۶، آهن، منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فیبر است. این گیاه در جنوب اروپا و مناطق مدیترانه رشد می کند که در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. تحقیقات نشان می دهد که مصرف آن باعث دفع سرب و آلومینیوم نیز می شود.
1- تقویت سیستم ایمنی بدن
عسل گشنیز دارای مقدار فراوان آنتی اکسیدان می باشد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از آسیب های سلولی ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کند. همچنین نشان داده شده است آنتی اکسیدان ها برای مبارزه با تورم بدن نقش مهمی را ایفا می کنند. مطالعات نشان داده که عسل گشنیز دارای ترکیبات: ترپینن، کوئرستین و توکوفرول ها بوده که ممکن است اثرات ضد سرطان، تقویت کننده سیستم ایمنی و محافظت کننده عصبی داشته باشد.
۳. کمک به سلامت مغز
عسل گشنیز به سلامت مغز کمک می کند و بسیاری از بیماری های مغزی، از جمله پارکینسون، آلزایمر و اسکلروز متعدد با التهاب همراه هستند را درمان می کند. همچنین این عسل از افراد در برابر صدمات سلولی به دنبال تشنج ناشی از دارو که به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن است محافظت می کند. همچنین باعث بهبود و تقویت حافظه در سنین بالا می شود و اضطراب را نیز کاهش می دهد.
۴. کمک به هضم
عسل گشنیز به سلامت روده و هضم غذا کمک می کند و باعث تسریع و ترویج هضم سالم می شود. با مصرف این عسل شما می توانید از مشکلاتی مانند شکم درد، نفخ و ناراحتی های معده نجات یابید. همچنین به عنوان یک محرک اشتها، نقش بسزایی ایفا می کند. مصرف عسل گشنیز برای افرادی که دچار بیماری IBS هستند و علائم گوارشی ناخوشایندی دارند فوق العاده است.
۵. مبارزه با عفونت ها
عسل گشنیز حاوی ترکیبات ضد میکروبی می باشد که ممکن است به مبارزه با برخی عفونت ها و بیماری های ناشی از مواد غذایی کمک کند. همچنین با باکتری هایی مانند سالمونلا مبارزه می کند که می تواند باعث مسمومیت غذایی شود و زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و به باکتری هایی که مسئول مبارزه با عفونت ادراری هستند کمک می کند.
۶. تقویت قلب
برخی از مطالعات نشان می دهد که عسل برای تقویت قلب گزینه ای خوبی می باشد و عسل گشنیز هم از این قاعده مستثنی نیست و ممکن است عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا و سطح کلسترول LDL (بد) را کاهش دهد. به نظر می رسد به عنوان یک ادرار آور عمل می کند و به بدن شما کمک می کند سدیم و آب اضافی را برطرف کند. همچنین با کاهش فشار خون و LDL (بد) کلسترول ضمن افزایش کلسترول HDL (خوب) از قلب شما محافظت می کند.
۷. محافظت از پوست
محافظت از پوست با عسل گشنیز باعث شده که در روند درمان بثورات خفیف مانند درماتیت تاثیرگذار باشد. مطالعات خاطر نشان می کنند که آنتی اکسیدان های موجود در عسل گشنیز ممکن است به جلوگیری از آسیب سلولی منجر به تسریع پیر شدن پوست و همچنین آسیب پوستی در اثر اشعه ماوراء بنفش B کمک کند. علاوه بر این، بسیاری از افراد این عسل برای شرایط پوستی مانند: آکنه، رنگ دانه، پوست چرب یا خشکی پوست استفاده می کنند و پوست را از پیری و آفتاب محافظت خواهد کرد.
۸. درمان اسهال
آنزیم های موجود در عسل گشنیز که به هضم، عملکرد مناسب کبد و پیوند روده کمک می کنند، در تسکین اسهال ناشی از اقدامات میکروبی و قارچی موثر می باشند و به عنوان یک درمان خانگی برای پیشگیری از تهوع، استفراغ و اختلالات معده به طور چشمگیری محبوب است. همچنین ویتامین ها و مواد معدنی موجود در این نوع عسل بدن را در برابر حمله بسیاری از میکروب ها مقاوم می سازد.
8-سلامت استخوان ها
عسل گشنیز به عنوان یک منبع غنی از کلسیم برای افرادی که می خواهند از استخوان خود محافظت کنند، دارای ارزش بسیار زیادی می باشد. کلسیم و سایر مواد معدنی موجود در عسل گشنیز استخوان ها را در برابر پوکی محافظت می کند و شما می توانید با اضافه کردن این عسل به برنامه غذایی خود از سالم ماندن و تقویت استخوان های خود در طولانی مدت اطمینان حاصل کنید.